Når du føder, er det en kæmpe kraftanstrengelse for din krop. Det kræver en god fysik og udholdenhed.

Livmoderen er en kæmpemæssig muskel – faktisk menneskehedens største, når den ved sin maksimale størrelse vejer ca. 1. kg ved fødslen. Den kræver blod og ilt for at kunne arbejde – og det giver sved på panden.
Når du forbereder dig på fødslen, giver du dig selv en mulighed for at øge din udholdenhed ved at økonomisere kræfterne og ved at lade livmoren arbejde sit optimale. Du får fuld valuta for hver en ve.

Desuden giver du dig selv en mulighed for komme forbi den mentale ”mur” når du rammer den. Det gør de fleste når de er ca. 8 cm åbne. Her bliver det hårdt. Selve åbningsfasen er på sit sidste. Du er træt og veerne er lange og kommer hurtigt efter hinanden. Samtidig begynder kroppen at gå ind i en overgangsfase, hvor livmorens arbejde skifter fra åbningsveer til presseveer. Det kan godt skabe noget forvirring og under alle omstændigheder kræver det fokus – eller måske snarere defokusering – at holde sig i arbejdet og ikke lade sig rive med af panikken.

Hvor meget træning kræver det?

Som udgangspunkt er det altid en god idé at træne – og give kroppen mulighed for at få oparbejdet nogle betingede reflekser på dens signaler.

Men, det kræver en indsats
Ca. 15. minutter om dagen, når du er inde i øvelserne, skal du træne de sidste par måneder op til fødslen. Din krop skal lære hvad den skal gøre, når der ruller en ve ind over dig, og det kræver altså øvelse, hvis du vil have det optimale ud af forberedelsen.

Mit bedste råd er, at se træningstiden som et lille pusterum i hverdagen, hvor du får lov at gå lidt ind i dig selv og være i din graviditet 100%. Træningen er ikke fysisk hård – næsten tværtimod. Det handler i høj grad om afspænding.

Dog vil jeg også mene, at alene det at sætte sig ind i fødslen og dens faser, giver god forberedelse. Når vi ved, hvad der foregår og har en logisk forklaring på hvad der sker, så skaber det i sig selv en vis ro.

Den ro er enormt vigtig – og især også for partneren, der jo ikke kan mærke – eller for den del afhjælpe – den fysiske del. Man kan bedre være der for sin kæreste/kone, hvis man selv er rolig og fattet. Forberedelsen har den fantastiske fordel, at partneren får en aktiv rolle under fødslen, hvilket medvirker til en større fællesskabsfølelse omkring barnet efterfølgende.

De gode hormoner

Fødslen styres af hormoner – og stresshormoner er den rene gift. Derfor giver forberedelse og træning tryghed og medvirker til at skabe og fastholde de gode hormoner. De selvsamme hormoner er også vigtige når barnet er født. Her har de den egenskab, at de sikrer tilknytningen med barnet samt får mælken til at løbe til. Derfor vil vi så gerne fremelske disse hormoner – de kommer helt af sig selv, når man har en god fødselsoplevelse

Se mere under Kurser, hvor du kan se, hvad fødselsforberedelse hos Livet med Liv går ud på.
Det hele handler om den gode fødselsoplevelse – start med den gode fødselsforberedelse!

Kærlig hilsen
Sandie